Συνταγές με κουνουπίδι

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το outsider λαχανικό σε 3 νόστιμες συνταγές που ίσως σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη…

 

 

Πίτσα με βάση κουνουπίδι

Το κουνουπίδι μεταμορφώνεται σε βάση πίτσας που όμως φιλοξενεί πάνω της τα υλικά μιας συμβατικής και είναι πεντανόστιμη!

 

Υλικά

Για τη βάση

  • 400-450 γρ. κουνουπίδι σε μπουκετάκια
  • 75 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 25 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • λίγο σκόρδο σε σκόνη
  • 1 αυγό
  • αλάτι, πιπέρι

 

Για την επικάλυψη

  • 300 γρ. σάλτσα ντομάτας από κονσέρβα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 8 φέτες σαλάμι μπίρας ή άλλο της επιλογής σας
  • 8 ντοματίνια σε ροδέλες
  • 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • Φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τη σάλτσα ντομάτας με το σκόρδο, ανάλογο αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο για 15-20 λεπτά μέχρι να πήξει καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Ζεματάμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού για 2 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Περνάμε από τον πολυκόφτη πρώτα τα αμύγδαλα και μετά το ζεματισμένο κουνουπίδι σε δύο δόσεις. Το μεταφέρουμε σε καθαρή πετσέτα που κλείνουμε και στύβουμε να φύγουν τα υγρά.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον πολτό του κουνουπιδιού με το τριμμένο τυρί, το τριμμένο αμύγδαλο, το αυγό, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε μέσα το μείγμα σε λεπτό στρώμα. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η βάση της πίτσας.
  6. Βγάζουμε τη βάση με το κουνουπίδι από τον φούρνο, απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας, τοποθετούμε σε διάφορα σημεία φέτες από σαλάμι, φέτες από ντοματίνια, ροδέλες από κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με τριμμένη μοτσαρέλα.
  7. Ξαναβάζουμε στον φούρνο την «πίτσα» και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να λιώσει το τυρί.
  8. Σερβίρουμε με φυλλαράκια βασιλικού και κόβουμε σε κομμάτια.

 

 

Κουνουπιδόσουπα

Μια σούπα που μπορεί να σταθεί άνετα στο καθημερινό αλλά και το γιορτινό τραπέζι.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 μέτριο κουνουπίδι
  • 1 μεγάλη κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. γάλα
  • 50 γρ. κεφαλοβραβιέρα τριμμένη ή άλλο πικάντικο τυρί
  • 3 κουτ. σούπας τραχανά
  • αλάτι, πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

  • φιλέ αμυγδάλου ελαφρώς ψημένο
  • τσάιβς ψιλοκομμένο
  • κρουτόν

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα εξωτερικά φύλλα, και το κόβουμε στα τέσσερα και μετά σε μικρότερα μπουκέτα. Το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα σε ξυδόνερο, το στραγγίζουμε και το βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από τον ζωμό του.
  2. Πετάμε το υπόλοιπο ζουμί και στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε λίγο ακόμα και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το βρασμένο κουνουπίδι και ανακατεύουμε για λίγο.
  3. Ύστερα ρίχνουμε το νερό, το γάλα, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το βούτυρο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν στο μείγμα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και την πυκνότητα της σούπας. Αν είναι πολύ αραιή τη βράζουμε λίγο ακόμα να δέσει, αν είναι πολύ πηχτή της προσθέτουμε λίγο ζωμό από το κουνουπίδι να αραιώσει.
  5. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή βαθιά πιάτα προσθέτοντας ψημένο φιλέ αμυγδάλου, τριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένα τσάιβς και λίγα κρουτόν.

 

 

Κουνουπίδι ογκρατέν

Ένα ιδιαίτερα νόστιμο ορεκτικό που τρώγεται και σαν κυρίως πιάτο, παρέα με μια πράσινη σαλάτα.

 

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 μέτριο κουνουπίδι σε μπουκέτα
  • ½ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • πάπρικα γλυκιά

 

Για την μπεσαμέλ

  • 125 γρ. βούτυρο
  • 5 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 750 ml γάλα
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • ¼ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκέτα, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και όταν τσιτσιρίσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα. Ψήνουμε λίγο ακόμα, ανακατεύοντας πάντα μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
  3. Ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα μέχρι να πάρει βράση η μπεσαμέλ και να δέσει. Εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε το αυγό και μετά το τυρί, το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνουμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 280οC. Απλώνουμε τα μπουκέτα του κουνουπιδιού σε πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζουμε με το μπέικον και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και την πάπρικα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, κατσαρόλα, πολυκόφτης, ραβδομπλέντερ.

Μπορείς να δεις ακόμη