Συνταγές με μέλι

by Ioanna Tsoutsia

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μας γλυκαίνει, μας θεραπεύει, μας δυναμώνει και μας ωφελεί με κάθε τρόπο, είτε το απολαμβάνουμε στο ψωμί είτε στις μαγειρικές δημιουργίες μας. Αλμυρές και γλυκές προτάσεις συνταγών με τη γλύκα και την ευλογία του μελιού!

 

 

Σαλάτα με βινεγκρέτ μελιού και μουστάρδας

Μια σαλάτα παντός καιρού, δροσερή και χορταστική που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά.

 

Υλικά:

  • ½ μαρούλι
  • 1 ντομάτα σε φέτες
  • 1 αγγούρι μικρό σε φέτες
  • 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα με το πράσινο μέρος
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

 

Για τη βινεγκρέτ

  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού χυμός από λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, στεγνώνουμε τα μαρουλόφυλλα και στο τέλος τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια μέσα σε σαλατιέρα.
  2. Προσθέτουμε από πάνω τις ροδέλες από τις ντομάτες και το αγγουράκι, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και άνηθο. Αλατίζουμε ελαφρά και ανακατεύουμε.
  3. Βάζουμε στο μπλεντεράκι όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και χτυπάμε δυνατά να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον αλάτι ή οξύτητα ή γλυκύτητα, σύμφωνα με τα γούστα μας.
  4. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε περιχύνουμε τη σαλάτα με τη μισή βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά. Όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει επιπλέον βινεγκρέτ στο πιάτο του.

 

 

Κοτόπουλο φούρνου με μέλι και πορτοκάλι

Το κλασικό κοτόπουλο φούρνου με την προσθήκη μελιού και πορτοκαλιού αποκτά άλλη γεύση και διάθεση. Πιο δημιουργική και γιορτινή!

 

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες
  • 6 μέτριες πατάτες
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon την προτιμώ
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις και αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές.
  2. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις απλώνουμε σε ταψί. Ρίχνουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη και γλυκιά πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά. Τις στρώνουμε όμορφα στο ταψί και τοποθετούμε ενδιάμεσα τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  3. Με το peeler παίρνουμε τη φλούδα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και μετά τους χυμούς. Τα ρίχνουμε στον πολυκόφτη και αφού προσθέσουμε το ελαιόλαδο, το μέλι και τη μουστάρδα χτυπάμε καλά.
  4. Περιχύνουμε με το μείγμα όλο το περιεχόμενο του ταψιού να πάει παντού. Κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα τις πατάτες και ένα μασαζάκι στο κοτόπουλο.
  5. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε το φαγητό στους 200°C στις αντιστάσεις. Μόλις πάρει χρώμα από τη μία πλευρά γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη. Θα χρειαστούμε γύρω στη μιάμιση ώρα.

 

 

Μελόπιτα Σίφνου

Το εμβληματικό γλυκό της Σίφνου ή αλλιώς το ελληνικό τσιζκέικ φούρνου στην πιο αυθεντική εκδοχή του.

 

Υλικά

Για ταψί 20Χ30 εκ.

  • 600 γρ. ανθότυρο
  • 5 αυγά
  • 150 ml μέλι θυμαρίσιο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι κι ένα πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
  • κανέλα για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και στερεώνουμε τη σχάρα στη μεσαία σκάλα. Αλείφουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού μας με βούτυρο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι να πάει παντού.
  2. Μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ λιώνουμε το ανθότυρο με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το μέλι, τη βανιλίνη τα ξύσματα από λεμόνι και πορτοκάλι και ανακατεύουμε με ραβδομπλέντερ ώστε να γίνει εντελώς λείο το μείγμα μας.
  3. Το αδειάζουμε στο ταψάκι που ετοιμάσαμε και το τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Η μελόπιτα θα φουσκώσει, θα πάρει χρώμα και θα αρχίσει να ξεκολλά από το ταψί στα πλαϊνά τοιχώματα. Δεν πρέπει να παραψηθεί όμως.
  4. Βγάζουμε τη μελόπιτα από τον φούρνο και την πασπαλίζουμε αμέσως με κανέλα.
  5. Περιμένουμε να κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

 

Παστέλι μόνο με μέλι

Το γλυκό των 2 υλικών, το υγιεινότερο και ελληνικότερο όλων δεν είναι άλλο από το παστέλι και για να το φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

 

Υλικά:

  • 400 γρ. σουσάμι
  • 400 γρ. μέλι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το σουσάμι σε ευρύχωρο τηγάνι και το καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για να μην καεί. Θα σας πάρει γύρω στα 10 λεπτά.
  2. Παράλληλα βάζουμε το μέλι σε κατσαρόλα να βράσει μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 122οC.
  3. Ρίχνουμε τότε όλο μαζί το καβουρντισμένο σουσάμι στο καυτό μέλι συνεχίζοντας να ανακατεύουμε στη φωτιά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα που θα ξεκολλάει εύκολα από την κατσαρόλα.
  4. Μεταφέρουμε το παστέλι πάνω σε επιφάνεια σιλικόνης ή σε λαδόκολλα και μετά από λίγο αφού κρυώσει κάπως, τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλας από πάνω και το πιέζουμε με το χέρι να απλώσει λίγο.
  5. Ρολάρουμε από πάνω έναν πλάστη για να το ισιώσουμε και να του δώσουμε σχήμα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο με πάχος λίγο λιγότερο από 1 εκατοστό.
  6. Τραβάμε την πάνω λαδόκολλα να ξεκολλήσει από το παστέλι και με το ροδάκι της πίτσας ή με μαχαίρι το χαράζουμε σε ρόμβους ή κομμάτια μακρόστενα ή τετράγωνα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν χωρίσουμε τα κομμάτια εκεί που χαράξαμε το παστέλι.
  7. Διατηρούμε το παστέλι σε δροσερό μέρος.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, μπλέντερ, πολυκόφτης, κατσαρόλα, τηγάνι, ραβδομπλέντερ.

Μπορείς να δεις ακόμη