Κρυμμένα λαχανικά

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Σε κάποια παιδιά δεν αρέσει να βλέπουν λαχανικά στο πιάτο τους. Αυτή είναι μια ιστορία που θα συζητήσουμε άλλη ώρα. Προς το παρόν φτιάχνουμε φαγητά πλούσια σε λαχανικά, χωρίς να φαίνονται στο πιάτο, έτσι ώστε να μην τα στερούνται τα παιδιά μας από τη διατροφή τους.

 

 

Κεφτεδάκια φακής με σπανάκι και πλιγούρι

Και ξαφνικά οι φακές παρέα με καρότο, σπανάκι και πλιγούρι γίνονται οι αγαπημένες τους.

 

Υλικά για 20 κομμάτια περίπου

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • κρεμμύδι στα 4
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καρότο σε κομμάτια
  • 100 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • 150 γρ. φακές, βρασμένες
  • 150 γρ. πλιγούρι, βρασμένο
  • 1 αυγό, μέτριο
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • λίγο ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Περνάμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο από τον πολυκόφτη και τα σοτάρουμε για λίγο σε τηγανάκι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σπανάκι το φέρνουμε μερικές βόλτες να μαραθεί και μεταφέρουμε όλο το μείγμα σε μπολ.
  2. Προσθέτουμε στο μπολ τις φακές και το πλιγούρι καλά στραγγισμένα, το αυγό, τον πελτέ ντομάτας, τον μαϊντανό, τη μισή φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε τα υλικά όλα μαζί να φτιάξουμε ένα εύπλαστο μείγμα. Αν δεν πλάθεται εύκολα προσθέτουμε επιπλέον τριμμένη φρυγανιά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
  4. Λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε με το μείγμα κεφτεδάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Τα μεταφέρουμε στο ταψί που ετοιμάσαμε.
  5. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν καφετί χρώμα. Όταν πάρουν χρώμα από τη μια, τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
  6. Ξεφουρνίζουμε τα κεφτεδάκια και τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά, συνοδεύοντας με το ντιπ γιαουρτιού και τηγανητές πατάτες.

 

 

Μακαρόνια με κιμά και λαχανικά

Η μισή ποσότητα αυτής της σάλτσας κιμά, αποτελείται από λαχανικά ψιλοκομμένα και το μόνο σίγουρο είναι πως τα παιδιά θα τη λατρέψουν!

 

Υλικά

  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι στα τέσσερα
  • 1 καρότο καθαρισμένο σε κομμάτια
  • 1 πιπεριά κέρατο σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κοτσάνι σέλερι σε χοντρά κομμάτια
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
  • 2 ντομάτες στα τέσσερα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ πακέτο ζυμαρικά της επιλογής σας
  • 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Τριμμένο πικάντικο τυρί για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Περνάμε πρώτα το κρεμμύδι από τον πολυκόφτη και το σοτάρουμε σε πλατιά κατσαρόλα μαζί με τον κιμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να καβουρντιστεί ελαφρά.
  2. Περνάμε και το καρότο, το σέλερι, το σκόρδο και την πιπεριά από τον πολυκόφτη και ρίχνουμε το σχεδόν λιωμένο μείγμα στον κιμά. Ανακατεύουμε για λίγο όλα τα υλικά μαζί και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Τελευταίες περνάμε τις ντομάτες από τον πολυκόφτη και τις ρίχνουμε κι αυτές στον κιμά. Προσθέτουμε έξτρα αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε τον κιμά στη σάλτσα του για 30 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να μαγειρευτεί καλά και να πιει τα ζουμιά του. Τελευταίο προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
  4. Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά της επιλογής μας αλ ντέντε. Τα στραγγίζουμε, τα περιχύνουμε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα μοιράζουμε σε πιάτα. Συμπληρώνουμε από πάνω τον μαγειρεμένο κιμά με τα λαχανικά και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
  5. Σερβίρουμε αμέσως!

 

 

Ντοματόσουπα με λαχανικά και τραχανά

Μια πεντανόστιμη σούπα που τρώγεται ευχάριστα μεσημέρι βράδυ!

 

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι στα 4
  • 1 καρότο καθαρισμένο σε κομμάτια
  • 1 κολοκυθάκι καθαρισμένο σε κομμάτια
  • 1 ντομάτα σε κομμάτια
  • 1/2 φλιτζάνι τραχανά γλυκό ή άλλο λεπτό ζυμαρικό της επιλογής μας (κριθαράκι, πεπονάκι, αστράκι κλπ)
  • 100 γρ. φέτα τρίμμα
  • 2-3 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά της συνταγής όπως περιγράφεται στα υλικά και περνάμε το καρότο, το κρεμμύδι και το κολοκυθάκι από τον πολυκόφτη, να λιώσουν τελείως.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το μείγμα των λαχανικών. Σοτάρουμε ανακατεύοντας για μερικά λεπτά και προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό από βραστήρα και αφήνουμε να πάρει βράση η σούπα.
  3. Βράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα επίσης περασμένη από τον πολυκόφτη και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 15 λεπτά ακόμη. Αν θέλουμε τη σούπα εντελώς λεία, πολτοποιούμε τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ.
  4. Προσθέτουμε τότε τον τραχανά και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
  5. Αφήνουμε τη σούπα να ηρεμήσει, προσθέτουμε τον βασιλικό και τη φέτα και σερβίρουμε σε πιάτα.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, πολυκόφτης, κατσαρόλα, βραστήρας, ραβδομπλέντερ, τηγάνι.

Μπορείς να δεις ακόμη