Όσπρια αλα ελληνικά

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα οσπρίων στις 10/2 θυμόμαστε 4 πατροπαράδοτες κι αξεπέραστες συνταγές.

 

 

Φασολάδα

Η φασολάδα δεν είναι μόνο το εθνικό μας φαγητό, είναι κι ένα πιάτο που μιλά στην ψυχή μας τα κρύα χειμωνιάτικα μεσημέρια και βράδια. Σηκώνει πολύ ψωμί, φέτα, ελιά και καλή παρέα.

 

Υλικά για 6 άτομα

  • 500 γρ. φασόλια μέτρια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα μέτρια σε φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κομμμάτια
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 4-5 κλαδάκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • πάπρικα
  • 1 πιπεριά πράσινη καυτερή ή 1 πιπερίτσα τσίλι σε ροδέλες, χωρίς τα σποράκια (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  1. Από την προηγούμενη μέρα μουλιάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό. Την επόμενη τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε φρέσκο νερό για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό να βράσουν άλλα 10 λεπτά. Αλλάζουμε για τρίτη και τελευταία φορά το νερό και βάζουμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά με φρέσκο νερό να τα σκεπάζει 2-3 δάχτυλα.
  2. Βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να τα αλατίσουμε. Στο μεταξύ σοτάρουμε σε ξεχωριστό τηγάνι με το μισό λάδι το κρεμμύδι, τα καρότα και την πιπεριά.
  3. Όταν μαλακώσουν τα φασόλια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σύβραση με τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον πελτέ της ντομάτας, την πάπρικα, το ψιλοκομμένο σέλινο και σιγοβράζουμε τη φασολάδα μέχρι να ψηθούν καλά τα φασόλια και να χυλώσει η σούπα.
  4. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι επιπλέον αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο.

Tip: Αν θέλουμε τη φασολάδα μας λευκή, απλώς παραλείπουμε τον πελτέ της ντομάτας ακολουθώντας όλα τα υπόλοιπα βήματα.

 

 

Σούπα φακές

Αν θέλετε τη σούπα σας εντελώς κλασική, παραλείψτε τα προαιρετικά υλικά. Σε κάθε περίπτωση, συνοδέψτε με καλό ψωμί, φέτα κι ελιές.

 

Υλικά για 6 άτομα

  • 500 γρ. φακές
  • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο σε κυβάκια, προαιρετικά
  • 1 ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
  • 2-3 κλωνάρια σέλερι σε φετούλες (προαιρετικά)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια (προαιρετικά)
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2-3 κουτ. σούπας ξύδι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις φακές, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε ένα κατσαρόλι με νερό να πάρουν μια βράση για 5 λεπτά.
  2. Στο μεταξύ σοτάρουμε σε βαθιά κατσαρόλα το κρεμμύδι με το σκόρδο κι όλα τα υπόλοιπα λαχανικά (πλην της ντομάτας) μέχρι να γυαλίσουν και να μυρίσουν. Αν χρησιμοποιήσουμε κύμινο το ρίχνουμε μαζί με τα λαχανικά στην κατσαρόλα.
  3. Στραγγίζουμε τις φακές και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Τις φέρνουμε μια δυο βόλτες στην κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό από τον βραστήρα να τις σκεπάσει και να τις ξεπεράσει δυο δάχτυλα.
  5. Βράζουμε τι φακές για όση ώρα χρειαστεί να μαλακώσουν καλά και να χυλώσουν. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Τips: Για ένα τέλειο χύλωμα, βγάζουμε από την κατσαρόλα μια κουτάλα φακές και λαχανικά, τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη κι επιστρέφουμε τον πολτό στη σούπα να πάρουν μια βράση μαζί.

 

 

Ρεβιθάδα

Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το ψήσιμο της ρεβιθάδας στον φούρνο, μεταφέροντας τα βρασμένα ρεβίθια με τη σύβραση σε γάστρα και προσθέτοντας τους, το ξύσμα του λεμονιού, τη δάφνη, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Το αλεύρι και το λεμόνι θα τα προσθέσουμε προς το τέλος.

 

Υλικά για 6 άτομα

  • ½ κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε κρύο νερό
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 πρέζες ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 λεμόνια χυμός και ξύσμα από 1
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για καμιά ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σύβραση: Σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια με το σκόρδο για 2 λεπτά να μελώσουν.
  3. Όταν τα ρεβίθια μαλακώσουν και μείνουν στην κατσαρόλα με λίγο νερό, προσθέτουμε τη σύβραση, αλάτι, πιπέρι και λίγο επιπλέον νερό. Αφού πάρουν μια δυο βράσεις, τους προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού, τη δάφνη, τη ρίγανη και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσουν τα ρεβίθια μέχρι να χυλώσει η ρεβιθάδα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό στο ενδιάμεσο.
  4. Στο τέλος διαλύουμε το αλεύρι στον χυμό λεμονιού μαζί με λίγο κρύο νερό, κι αφού περάσουμε το μείγμα από σουρωτήρι, το προσθέτουμε στη σούπα μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  5. Ανακατεύουμε και δίνουμε μια τελευταία βράση στη σούπα ώστε να χυλώσει όμορφα. Τη σερβίρουμε ζεστή.

 

 

Φάβα κλασική

Η φάβα της ταβέρνας, παντρεμένη με κρεμμύδι, κάππαρη, λεμόνι κι ελαιόλαδο είναι αξία αξεπέραστη και πάντα επίκαιρη.

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • ½ κιλό φάβα Φενεού, Φαρσάλων, Σχοινούσας, Σαντορίνης κλπ
  • 1 κρεμμύδι ολόκληρο
  • 1 καρότο
  • αλάτι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

 

Για το σερβίρισμα

  • Κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • κάππαρη
  • Ελαιόλαδο
  • Λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τη φάβα. Τη ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται να τη σκεπάζει και να την ξεπερνάει τουλάχιστον δύο δάχτυλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο στα 4, το μισό ελαιόλαδο και το καρότο κομμένο σε χοντρές ροδέλες.
  2. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει η φάβα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και ξαφρίζοντάς την με τρυπητή κουτάλα όταν χρειάζεται. Συμπληρώνουμε νερό αν είναι απαραίτητο.
  3. Αλατίζουμε προς το τέλος. Η φάβα είναι έτοιμη όταν γίνει σαν λείος πουρές με ελάχιστο νερό. Για να γίνει βελούδινη την πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ κι αφήνουμε να κρυώσει εκτός φωτιάς.
  4. Σερβίρουμε τη φάβα σε πιάτα ή πιατέλα συμπληρώνοντας από πάνω με λεπτοκομμένα κρεμμύδια και κάππαρη. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και σερβίρουμε συνοδεύοντας με λεμόνια κομμένα στα τέσσερα.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: βραστήρας, φούρνος, πολυκόφτης, ραβδομπλέντερ, κατσαρόλα.

Μπορείς να δεις ακόμη